«

»

jun 14

Lezing over groundhoppen op open dag

Tom BoddeSommige supporters bezoeken alleen wedstrijden van hun eigen club. Andere maken wel eens een uitstapje om een wedstrijd van een andere club te bezoeken of combineren een wedstrijd van hun club met een wedstrijdje in een ander stadion in de buurt. Maar er zijn er ook die zoveel mogelijk stadions willen bezoeken dit zijn de Groundhoppers.

Een groundhopper beweegt zich van stadion naar stadion met als doel zo veel mogelijk wedstrijden in verschillende stadions te zien.

Groundhoppen is waarschijnlijk ontstaan bij het voetbal in de jaren ‘70 in Engeland. Vanaf de late jaren ‘80 begonnen meer en meer voetbalfans in Duitsland met groundhoppen. Momenteel is het vooral populair in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België.

Een bekende Groundhopper in Nederland is Tom Bodde. Medio oktober komt alweer zijn 3e boek uit “VAN LETLAND TOT DE LANGELEEGTE”.

Als tiener stond hij als hartstochtelijk fan van FC Groningen vele jaren ‘op Zuid’ in het Oosterpark Stadion. Toen hij later als student een Ov-jaarkaart kreeg, besloot hij zijn club ook bij uitwedstrijden te ondersteunen en nadat hij Oranje achterna was gereisd naar Praag en de uitzinnige ambiance tijdens een Bundesligawedstrijd in Frankfurt had beleefd, was een nieuwe hobby geboren: groundhopping. Hij heeft zelfs zijn seizoenkaart van FC Groningen opgezegd om wat vaker de sfeer over de grens te kunnen proeven. Zijn hobby werd een passie en volgens zijn vrouw is het onderhand een obsessie. Tom zal aanwezig zijn op de open dag van Sparta Rotterdam. Daar zal hij informatie geven over groundhoppen en uiteraard zullen zijn boeken ook te koop zijn die dag.

“Begin jaren negentig wilde ik op een ijskoude zondag in januari de wedstrijd Sparta Rotterdam – FC Groningen bezoeken, maar ik kreeg geen van mijn vrienden zo ver om vanuit het Hoge Noorden mee te reizen naar Rotterdam. Uiteindelijk bleek ik de enige bezoeker in het oude uitvak; de tochtige tribune achter de goal was die middag van mij alleen. Hoewel mijn oorschelpen er bijkans afvroren, werd het een dag om nooit te vergeten. Gastvrije stewards brachten mij in de rust een Sparta-muts, een kommetje snert en een glaasje jenever. Toen wij een penalty mistten, begon het halve stadion naar mij te zingen “zonder punten op de trekker weer naar huis”. Met de rood-witte muts en de groen-witte sjaal zwaaide ik vrolijk terug. Volgens mij hebben wij dat duel kansloos verloren, maar op die dag sloot ik Sparta Rotterdam en Het Kasteel voor altijd in mijn hart.”
Boeken Tom Bodde
Meer informatie over groundhoppen en Tom is te vinden op:
www.groundhopper.nl
Facebookpagina GroundhopperNL