«

»

aug 09

COLUMN: Onveilig in Volendam

Onveilig in Volendam

volendam2012

“we kunnen jullie veiligheid niet garanderen.” deze uitspraak komt steeds vaker uit de monden van de burgervaders in Nederland. Voor voetbal supporters lijkt er geen geld te zijn om ze veilig in een andere stad rond te laten lopen, of met andere woorden: er wonen veel tuig in de andere stad.

Als Spartanen hadden we dit probleem al in Amsterdam. Wij komen nou eenmaal uit Rotterdam en dat blijkt niet goed samen te gaan volgens de burgemeester van de hoofdstad. In Eindhoven heeft de burgemeester al van 9 clubs de supporters de toegang tot Eindhoven verboden. En zelfs de burgervader van Eden-Volendam heeft de bekende uitspraak gevonden. Waarom is mij nog een raadsel. Er komen dagelijks bussen vol toeristen en je kunt je zelfs als Volendammer kleden zodat je niet opval.

Maar de heer van Beek is bang dat supporters van Sparta niet veilig zijn in zijn palingdorp. En na even nadenken vind ik dat hij gelijk heeft. Volendam is een getto, de Bronx van Noord-Holland. Het gevaar begint al met het geluid uit Volendam. Vele mensen zijn al langs de gehoorspecialisten geweest na een bezoekje aan Volendam. De palingsound die door menig Volendammer ten horen wordt gebracht is funest voor je oren.

Maar de Volendammers zijn zelf ook niet veilig. Mevrouw Gerda S. weet daar alles van. Zij werd beroofd van al haar spullen; kandelaars, servetten, handdoeken, zijden bloemen, complete serviezen, kaasschaven, blender, citruspers; alles weg. De dader is nooit gepakt en zou nog vrij rond lopen in Turkije.

Spartanen die zondag naar Volendam reizen zijn dus gewaarschuwd. Sluit een extra reisverzekering af, neem oordoppen mee en laat geen spullen achter in je auto.

Patrick