«

»

okt 07

COLUMN: Competitie vervalsing in Amsterdam

Amsterdam-wapenAan het begin van het seizoen waren supporters, bestuurders en sommige media mensen er zeker van dat met het invoeren van de beloften teams competitie vervalsing wel heel erg dichtbij was, of er zelfs al was. De trainers van de beloften teams mogen spelers van het eerste elftal gebruik zolang ze nog geen 15 wedstrijden in het eerste hebben gespeeld of niet in dezelfde speelronde in actie zijn gekomen voor het eerste. Spelers mogen ook niet ouder dan 21 jaar zijn. Voor 3 spelers mag een uitzonderding gemaakt worden.

PSV, FC Twente en Ajax kunnen dus hun beste spelers sparen voor het beloften team dat een dag later speelt. Zo liet De Boer van Ajax Danny Hoessen niet invallen in de eerste wedstrijd, zodat hij maandag mee kon doen bij Jong Ajax. Competitie vervalsing was al begonnen.

Nou is er de laatste jaren wel vaker dat terwijl er een interland wedstrijd op het programma staat, er in de Jupiler League gewoon een complete speelronden afgewerkt wordt. Voor veel clubs is dat geen probleem. Ook bij Sparta zal er bijna nooit een speler afgestaan moeten worden aan de bond (terwijl er veel talent rond loopt). Oud Spartaan en trainer van Jong Ajax Alfons Groenendijk denkt daar anders over. Vandaag in het AD roept zelfs Fons dat er spraken is van competitie vervalsing als de wedstrijd van Jong Ajax niet wordt uitgesteld. Waarom? Alfons kan namelijk geen normaal team opstellen omdat de talenten uit Amsterdam interland verplichten hebben. Hallo, Meneer Groenendijk, heb je even naar je 11 opstellingen gekeken. Maar liefst 38 spelers kwamen in actie. En er is niemand die ze alle 11 gespeeld heeft. Als er iemand aan competitie vervalsing doet dan is het Alfons wel. Fabian Sporkslede heeft de meeste minuten gemaakt (703) en als je op de website kijkt van Ajax staan er 25 spelers, waarvan er 4 nog geen speel minuut gemaakt heeft. Tegen de kleinere ploegen staat er een jong Ajax, maar zodra er een beetje tegenstander komt staat een groot deel wat in het eerste kan spelen in het veld. Tuurlijk ligt de fout ook bij de KNVB door de regels veel te soepel te houden. Aan het begin hadden ze vast moesten stellen dat de beloften teams 23 spelers moet in schrijven en niet elke week verschillende spelers mogen oproepen. Zodra Fons de beste spelers tegen Willem II, kan opstellen is het een verrijking voor de Jupiler League en goed voor nieuw talent. Maar roepen dat het competitie vervalsing is omdat je zogenaamd geen spelers heb, dan heb je 5x een klap van de molen gehad.

Het is overigens de 2x dat Ajax om een verschuiving vroeg. Een derde sluit ik niet uit. En dan zijn wij aan de beurt. 17 november is er weer een interland vrij weekend in de eredivisie en mogen wij naar Amsterdam.

Patrick.

  • Ach toen de MVV supporters in augustus protesteerden tegen de competitievervalsing door de toetreding van de belofte teams snapte Alfons-je zogenaamd niets van de boosheid van de fans van MVV Maastricht.
    “Ze moeten daar blij zijn dat hun club nog bestaat. Vooral dankzij het geld van FOX overleeft menig club. Ik snap het echt niet, ik vind het onvoorstelbaar”, aldus Groenendijk tegen RTV Noord-Holland.
    En speelt hij zelf voor de grootste huilebalk, triest en zielig !
    Overigens zijn jullie van harte welkom a.s. vrijdag en kijken we met plezier uit naar de wedstrijd om de Arie van Staveren bokaal:
    http://www.despartasupporter.nl/index.php/43-arie-van-staveren-bokaal