«

»

okt 23

‘Van Letland tot de Langeleegte’

voorkant Van Letland tot de LangeleegteHoewel het niks met Sparta te maken heeft, maken we toch graag even plaatst vrij voor het boek ‘Van Letland tot de Langeleegte’ van groundhopper Tom Bodde. Ten eerste omdat het na ‘Confetti, bier en staanplaatsen’ en ‘De Voetbalhel’ de 3e geweldige boek is, en ten tweede omdat we aanwezig zijn geweest tijdens de promotie tour van dit boek in Engeland.

PRESENTATIE BOEK ‘VAN LETLAND TOT DE LANGELEEGTE’

Veendam. Op dinsdag 22 oktober heeft cultvoetballer Angelo Cijntje de aftrap verricht van de verkoop van het nieuwe boek van ‘groundhopper’ Tom Bodde, “Van Letland tot de Langeleegte”. Hij deed dat onder ruime belangstelling van pers en genodigden op het gras van Sportpark De Langeleegte. In zijn toespraak gaf de oud-medewerker van SC Veendam aan buitengewoon trots te zijn dat zijn ‘Mr. Veendam’ de aftrap wilde verrichten. Zondag had de auteur na zijn bezoek aan het duel Aston Villa – Tottenham Hotspur reeds het eerste exemplaar overhandigd aan Ron Vlaar.

Hiermee werd alweer het derde boek van de stadion-ontdekkingsreiziger gelanceerd. Bodde bezocht inmiddels meer dan duizend voetbaltempels in dik vijftig landen. Hij bespreekt in zijn boeken niet alleen de wedstrijd, maar vooral de supportersgebruiken en sfeer op de tribunes; de ene keer in Bosnië-Herzegovina, het volgende hoofdstuk in China.
De stadionromanticus is wars van het hedendaagse commerciële voetbal en bezoekt het liefst authentieke stulpjes in de marge van het betaalde voetbal; daar waar de luidruchtige sfeer van de arbeiders is gebleven en oeroude rituelen in stand zijn gehouden. Na publicatie van zijn eerdere boeken werd Bodde plots één van Neerlands bekendste ‘stadionhoppers’. Hij gaf interviews, lezingen en organiseerde voetbalreizen voor nieuwsgierige lezers.

In “Van Letland tot de Langeleegte” verklaart de voetbalavonturier zijn liefde aan volksclub Union Berlin en het nietige Meteor Praha VIII. Bodde beschrijft hoe hij cultheld Antonin Panenka tegen het lijf loopt, hij getuige is van de bewogen comeback van Edgar Davids, en in de miezerregen geniet van de ultieme FA Cup-ambiance. Ook is hij aanwezig bij een duel op de Anatolische hoogvlakte, waarbij de hysterische coach een toeschouwer knock-out slaat. Hij bivakkeert tussen stomdronken Poolse fans en de ultra’s van Fiorentina, mijmert over de kolossale spits van Northampton Town, en is lyrisch over de sprookjesachtige setting van Estádio do Restelo.

Of het nu is in Silkeborg, Istanbul, Marseille of in Luik, Bodde verhaalt recht vanuit zijn hart en is één en al passie. Een boek over onbekende vedettes, verroeste floodlights, cheerleaders, tifo, pyro, pivo en kidney-pie. Pure kost voor de nostalgische voetbalsupporter.

Foto afkomstig van Emiel Ketelaar - www.frozenimage.nl

Foto afkomstig van Emiel Ketelaar – www.frozenimage.nl

Van Letland tot de Langeleegte – Tom Bodde – ISBN 978-90-816620-0-0
Te bestellen via www.mijnwebwinkel.nl/winkel/groundhopper