«

»

nov 13

Verslag supportersoverleg

tifo
Afgelopen zondag was er een supporters overleg m.b.t. de sfeer in het Sparta stadion. Ongeveer 25 Spartanen waren ondanks het slechte resultaat van zaterdag toch naar het Supportershome gekomen om te luisteren naar de ideeën en om zelf zijn/haar idee/mening te geven.

Verslag supportersoverleg

10-11-2013

Opening
David heet ons allen welkom, ondanks de nederlaag van gisteravond.
De sfeer is drastisch omlaag gegaan, er ontstaan groepjes. Waarom kunnen we niet samen komen met z’n allen om een sfeerteam op touw te zetten.
Wij willen graag een nieuwe “groep” beginnen, en vragen een ieder om zijn mening.

Gisteren al een goed voorbeeld van gezien op de tribune, met een flinke steun vanaf de Denis Neville. Ook door de komst van een trommel, en de terugkomst van het hoekvak naar het middenvak.
Je merkt toch dat er een groot aantal mensen zijn die tóch ervoor willen gaan, ondanks een groot aantal afhakers.

Concluderend hopen we door dit nieuwe initiatief mensen weer te betrekken bij de sfeer van Sparta.
Op zoek naar mensen met ideeën, voor grotere acties en spandoeken. Op zoek naar nieuwe liedjes.

Kel neemt het woord, benadrukt nogmaals dat het nodig is om achter de club te gaan staan.
Voor de toekomst vragen we de om medewerking en meedenken met ons. Want er moet gewoon wat gebeuren.
Er zijn genoeg fanatieke mensen op de tribune, vooral verspreid.
Het is de bedoeling om saamhorigheid te creëren en een groep te vormen, wat we de laatste wedstrijden al een beetje zien gebeuren.

Sta-vak
Sparta ziet een sta-vak simpelweg niet zitten, omdat ze het er niet uit vinden zien. Daarnaast zegt Sparta dat de Denis Neville al een sta-tribune is, door de klapstoeltjes en vrije zit-/staanplek keuze
David zegt dat we wat dat betreft wat daadkrachtiger moeten zijn en onze eigen plek ‘opeisen’.

Reacties uit de zaal
Peter merkt terecht op dat we niet meer hopen dat het gaat lukken, maar dat het nu óf nooit is.
David zegt dat je merkt dat er minder mensen overblijven, maar dat zij die overblijven ook bloedfanatiek zijn.

RG, zoveel mogelijk mensen in het middenvak die er totaal voor willen gaan. Ook al kom je af en toe iemand tegen die vraagt of het wat minder kan.
David reageert door te zeggen dat ieder zijn eigen beleving hebben, maar dat er ook genoeg plek is op de tribunes. Ook al was gisteren een drukke wedstrijd.

Komende drie wedstrijden zullen ook druk zijn, volgens Peter. Eerst knakendag, daarna Excelsior en ná de winterstop Willem II uit.
David heeft het over een sfeeractie tegen Excelsior thuis. Een mooie wedstrijd om bijvoorbeeld iets met vlaggen of bordjes te doen.

Peter vraagt of shooters niet vaker gebruikt kunnen worden. David zegt dat het minder speciaal is als het té vaak gebeurt. Maar bijvoorbeeld tegen Excelsior vlaggen met shooters en spandoeken.

Opmerkingen uit de zaal
Het kost geld, sfeeracties, vlaggen, waar komt dat geld vandaan?
David zegt dat er budget is vanuit de supportersvereniging, aan de lage kant. Eventueel een collecte of af en toe zelf wat centen bijdragen. Sparta heeft ook laten weten eventueel te willen bijspringen, omdat het ook Sparta steunt.

Gisteren ging iedereen erachter gaan, en na afloop stond er iemand onder aan de trap los te gaan tegen de supporters dat je ‘gek in je hoofd moest zijn om nog Sparta aan te moedigen’.
RG reageert door te zeggen dat je ook wel een beetje gek moet zijn om Spartaan te zijn.
David beaamt dat en zegt dat je er maling aan moet hebben en gewoon je eigen ding moet doen.

David zegt dat er waarschijnlijk nog wel kritiek zal komen van andere Spartanen, maar dat valt tot nu toe mee. Ook de trommel was een gok, gelukkig hebben we een goede trommelaar gevonden, en wordt tot op heden goed ontvangen.
We moeten focussen op het positieve en de negatievelingen links laten liggen.

Bij uitwedstrijden staan mensen vaak als blok bij elkaar, dat moet bij thuiswedstrijden ook gaan gebeuren.
Uit de zaal wordt geopperd om bij uitwedstrijden een spandoek over lege stoeltjes te leggen, zo dwing je de mensen bij elkaar te zitten, en het uitvak ziet er rood-wit/Spartaans uit.

De wens is om zoveel mogelijk spandoeken op te hangen bij thuiswedstrijden.
De naam is onbelangrijk, of je nu Spangenaar bent, Spartaan of Ultra. Maakt vrij weinig uit zolang we allemaal maar pro Sparta zijn.
We moeten ook nieuwe Spartanen motiveren om mee te zingen, door ze bijvoorbeeld aan te spreken en ze erbij te betrekken.
De zondagmiddag wordt gezien als een prima dag om samen te komen.

Alle liedjes die er gezongen worden moeten online komen, met tekst erbij zodat iedereen ze kent. Eventueel ondersteunt met filmpjes van ITWM TV. Wellicht een boekje met de songteksten uitgeven.
Het tempo ligt ook vaak te hoog, door middel van de trommel proberen we het ritme wat lager te houden.

Er wordt geopperd om wat hoger in het middenvak te gaan zitten. Doordat je onder het dak zit hoor je elkaar beter, en je geeft mensen die willen zitten nog de mogelijkheid om vooraan te zitten.
Daarom is het nodig om vroeg het stadion in te gaan. Niet iedereen kan altijd vroeg, maar een aantal mensen om de plek af te bakenen.
In plaats van naast elkaar staan is het belangrijk om meer bij elkaar te gaan staan. Wat meer verspreiding over het middenvak is belangrijk, niet allemaal vooraan of allemaal in het midden.

Ter afsluiting
E-mailadressen worden genoteerd en een facebookgroep wordt aangemaakt.

David Zoutenbier, Kel Paget, Sander Kooijman & Frank Spruijt

  • Thommehhh-SR1888

    Hoe heet de Facebook pagina die is opgericht? Heb er zin in!

    • Die is er nog niet. Wordt aan gewerkt.