«

»

feb 08

COLUMN: Wout weet waar het aan ligt

DSCF8740Het was het mijn beurt om Wout Holverda na een wedstrijd van Sparta naar huis te brengen. Een gevolg van mijn aanmelding na de oproep om de alzheimerpatiënt, oud-Spartaspeler, maar vooral Spartasupporter te halen en te brengen naar wedstrijden van Sparta, omdat hij deze niet meer zelfstandig kan bezoeken.

’s middags heeft Wout meegedaan met de wedstrijd tussen supporters van Sparta en MVV. Ondanks dat hij niet tot scoren kwam, was hij gelukkig met de 4-1 winst van zijn team. Een stuk minder gelukkig is hij met de prestaties van het eerste team. Na een prima eerste helft worden de punten toch aan de Sjengen gelaten. Het betekent een derde 1-2 thuisnederlaag op rij.

Lopend naar de auto is Wout eerst nog wat stil. Eenmaal op de A13 lijkt hij de wedstrijd verwerkt te hebben en komt zijn analyse op gang. De belangrijkste conclusie van wederom een nederlaag dit seizoen lijkt bij de beloning van de spelers te liggen: ”Vroeger gingen we voor de wedstrijdpremie. Dat waren meer dan leuke extraatjes. Nu lijken ze het geld te makkelijk te krijgen”. Het basissalaris omlaag en meer prestatiebewust belonen. Zou het echt werken? Het lijkt in ieder geval de moeite waard na het ene schamele behaalde punt in de laatste vier thuiswedstrijden.

Holverda is na deze analyse op dreef en verbaast zich over wel meer zaken bij zijn Sparta. ”Hoe kan die grote sterke Bilate nou elke keer op zijn kont liggen? Hij heeft gewoon niet de goede noppen. Het is toch ongelofelijk dat hij niet met zijn materiaal bezig is?! Vroeger hadden we stalen noppen die we er in draaiden. Daar viel je echt niet mee om. Mag dat eigenlijk nog, stalen noppen? Ja, we verwondde er wel eens iemand mee, maar je bleef wel staan.”

Vlak voordat we in Leiden de straat van zijn verzorgingshuis inrijden komt hij tot de slotconclusie die elke Spartaan op dit moment deelt: ”Deze selectie heeft gewoon te weinig kwaliteit”.

Deze column komt van Aan de krijtlijn

 • brijs

  met een middelmatige ploeg kan je nu eenmaal geen topprestaties behalen.
  en ik zeg al jaren dat het qua salaris anders moet.
  een mager basis salaris en eem bonus voor winst
  een kleinere bonus voor gelijkspel
  en niets extra bij verlies.

  daargezien de huidige generatie toch alleen te motiveren is met geld.
  lijkt mij dit een juiste remedie.

  maar of dit er ooit van gaat komen?