«

»

mrt 19

1 april boekpresentatie van “Onze Glorie”

boek_onze_glorieHonderdzesentwintig jaar na de oprichting speelt Sparta Rotterdam in de eerste divisie. Na zes landstitels en drie KNVB-bekers is succes tegenwoordig verder uit zicht dan ooit. Hoe is het mogelijk dat de oudste club van het betaalde voetbal in zulk zwaar weer is beland? En komt Sparta Rotterdam er ooit weer bovenop? In Onze Glorie komen elf hoofdrolspelers aan het woord. In pittige portretten laten betrokkenen als Henk ten Cate, Arjan van der Laan, Aad de Mos en Cor Pot hun licht schijnen op de club en de situatie waarin Sparta Rotterdam de laatste jaren verkeert. Ook spelers uit tijden dat de club wél toonaangevend was vertellen hun kant van het verhaal.

,,Het zijn soms onthutsende gesprekken vol pikante onthullingen, maar ze moeten gevoerd worden,” zegt schrijver Anton Slotboom. ,,Want de situatie op Het Kasteel is afgelopen tijd steeds slechter geworden. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Wat is er mis gegaan? De antwoorden die ik van deze directe betrokkenen kreeg waren vaak pijnlijk eerlijk.”

Niet alle verhalen in Onze Glorie gaan over de huidige malaise. In het boek staan ook portretten van oud-spelers als Hans Bentzon en Janusz Kowalik, die voetbalden in tijden dat de club er nog aanzienlijk beter voorstond. ,,Het is smullen van hun prachtige anekdotes. Zo doet Janusz Kowalik, die de cover van het boek siert, uit de doeken hoe hij met gevaar voor eigen leven uit het communistische Polen ontsnapte en op Het Kasteel door KGB-agenten in de gaten werd gehouden. Als je de bijzondere verhalen van iconen als Kowalik hoort besef je weer hoe mooi de club Sparta Rotterdam is.”

Onze Glorie is de opvolger van het vorig jaar verschenen boek Voor Niemand Bang. Dat boek werd door Voetbal International bekroond tot boek van de week. Voor de opvolger zocht Anton Slotboom de volgende elf betrokkenen op: Arjan van der Laan, Henk ten Cate, Aad de Mos, Edwin van Bueren, Janusz Kowalik, Cor Pot, Erik Falkenburg, Hans Bentzon, Joh van Zoest, David Loggie en Gerald Sandel.

Boekpresentatie

Onze Glorie wordt op dinsdag 1 april om 16.00 uur gepresenteerd in boekhandel Snoek op de Meent 126 in Rotterdam. Sparta-coryfeeën Janusz Kowalik, Cor Pot, Hans Bentzon, Gerald Sandel, David Loggie, Edwin van Bueren en Joh van Zoest nemen dan de eerste exemplaren van het boek in ontvangst. Belangstellenden zijn van harte welkom om deze presentatie bij te wonen.

Afterparty

Het verschijnen van dit boek én de 126e verjaardag van Sparta zijn uiteraard redenen voor een feestje, dat vanaf 18.00 zal plaatsvinden bij Café De Komedie aan de Schieweg 177 te Rotterdam, met onder andere muziek van DJ Adje.

Anton Slotboom (Rotterdam, 1980) is journalist voor onder meer Algemeen Dagblad en NU.nl. Hij schrijft over muziek, film, theater en sport. Zijn tweede boek over de club verschijnt op de 126e verjaardag van Sparta Rotterdam, dat op 1 april 1888 werd opgericht.